måndag 26 augusti 2013

De "stora" bloggarna

Det här med att blogga, det är beroendeframkallande.
Det är så roligt att få en glimt av någon annans liv, att få
chans till att lära känna en ny människa och att kunna ha
en liten kommunikation via nätet.
Det tycker i alla fall jag är halva nöjet med att blogga.
Sedan är det ju också väldigt roligt att själv få vara kreativ
med skrivandet och fotandet och att få lite respons på det.


Men jag funderar på de här "stora" bloggarna.
Hur tänker de?
Jag brukar emellanåt gå in och läsa deras bloggar och är det
något inlägg som engagerar mig så skriver jag förstås en liten
kommentar. Men aldrig att man får något gensvar.
Det tycker jag är väldigt märkligt.
Jag menar, någon gång finns det väl lite tid över till att
skriva någon rad tillbaka.
Nä, för det mesta står det bara i ett inlägg att "utan er mina
läsare så vore jag ingenting, tack för att ni finns".
Sånt tröttnar jag på!
Vad tycker du?
36 kommentarer:

 1. Har bloggat ett antal år nu, blev en förlängning på mitt ”dagboksskrivande” jag pysslat med sedan jag var riktigt ung. Fast nu med bilder och lite mindre text. Från början gjorde jag det mest för mig själv och var dålig på att läsa andras bloggar och att till och med lägga ut kommentarerna. Tyckte mig också inte finna andra i samma ålder, utan mest yngre förmågor.
  Det har förändrats och med detta också mitt beteende. Tycker det är viktigt med en tvåvägskommunikation. kram N

  SvaraRadera
 2. jag håller med dej... och dessutom är just kommunikationen med sina läsare och de bloggar man läser bland det roligaste med det hela!
  Önskar dej en fin dag!

  SvaraRadera
 3. Jag tycker absolut att det ska finnas en kommunikation! Det är väl det som är grejen tycker jag :) Ha en bra dag! Kram Anna

  SvaraRadera
 4. Absolut rätt....det gäller att ge och ta och man märker snart vilka som är intresserade av ett gemensamt utbyte....
  Annars tröttnar jag ....nog vill man ha lite respons och det är såå kul och inspirerande att följa andras liv och förehavanden att jag inte kan låta bli att kommentera .... jättemysigt och beroendeframkallande...hihi..
  Önskar dig en finfin vecka vännen
  Kram Lollo♥

  SvaraRadera
 5. Jag dissar den typen av bloggare, envägskommunikation är något jag inte sysslar med i livet utanför bloggen och då inte heller i bloggvärlden. Det blir bara fjantigt.
  Sen kan jag förstå att det blir mycket om man har 200 kommentarer, men som sagt någon gång kan man kanske ta sig tid.

  Jag har bloggat sen 2007 och inte lessnat än=)) Så kul tycker jag!
  Kram Hannis

  SvaraRadera
 6. Jag är aldrig inne och läser de där "stora" bloggarna. Jag föredrar de "vanliga" bloggarna, de som
  man kan känna en samhörighet med. Och absolut, en tvåvägskommunikation är ett måste anser jag.
  Ha en härlig dag!!
  Kramen

  SvaraRadera
 7. Håller helt med dig! Sedan kan jag i försig förstå precis som du skriver att det måste bli väldigt tufft att hinna med alla som kommenterar men å andra sidan är det ju lite av deras jobb, eller?

  Jag tycker det är jätteroligt att blogga och att läsa andras bloggar. Vissa kikar jag in hos mer än andra och likadant med kommentarerna.

  Ha en härlig dag
  Kram

  SvaraRadera
 8. Jag tycker också om kommunikationen som finns bloggar emellan! Det är kul att lära känna varandra! Frågor jag får svarar jag på på bloggarens blogg, själv tycker jag det är lite "jobbigt" att gå tillbaka till en blogg sen leta upp inlägget och sen se om bloggaren ev har svarat på min fråga i kommentarsfältet, då
  Är jag inte så intresserad längre... Tar lite tid tycker jag! Vet att många bloggare tar upp denna frågan "vart svarar man?"

  Sv. Ang brödet så gjorde jag egen surdeg!

  Kram Sandra

  SvaraRadera
 9. Jag har ingen egen blogg men läser gärna andras. Slänger in en kommentar ibland och hoppas alltid på något svar men det är inte alltid man får det, synd tycker jag för det känns som om man inte är så viktig. Soliga hälsningar från Gunilla från Hälsingland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gunilla!
   Roligt att du tittade in, uppskattar din kommentar. Skriv gärna igen.
   Kram

   Radera
 10. Jag läser så få stora bloggar, så jag vet inte hur det är. Men själv tycker jag det är himla kul med kommentarer, det blir ofta som en liten dialog bloggare emellan och det är ju så man lär känna varann lite bättre. Det är ju det som är roligt med bloggandet - responsen! Och den ska ju gärna vara båda vägar :-) Ha en skön måndagkväll!

  SvaraRadera
 11. Det håller jag också med om! Jag funderar ibland på vad alla de som enligt statistiken läser min blogg tycker. Det är alltför få som kommenterar vilket ju känns lite snopet...

  SvaraRadera
 12. Jag tycker att umgänget i bloggen är HELA NÖJET jag. =)
  Annars är det ju envägskommunikation.
  Dessutom tycker jag att rönnbär är en av de vackraste växter som finns - när de bär frukt! =)

  SvaraRadera
 13. Jag håller med dig och visst händer det att man skriver till de större bloggarna ibland och man får aldrig svar av dem, tycker också de kunde svara, men det är klart de hinner väl inte, har väl massor av kommentarer

  Bloggandet är ju lika roligt att följa och skriva till dem man gillar

  SvaraRadera
 14. Jag håller definitivt med dig! Jag kommenterar sällan hos storbloggarna längre för man får ingen respons.
  Egentligen gillar jag mer de lite mindre och personliga bloggarna :) Där får man nästan en dialog med varandra istället. Mycket roligare!
  Önskar dig en skön vecka.

  SvaraRadera
 15. Jag är ju en liten bloggare men fick lite dåligt samvete då jag sällan svarar på kommentarer på min egen blogg. Däremot går jag gärna tillbaka till kommentatorns blogg och kommenterar där för att på så vis skapa en liten dialog.
  Jag håller dock helt med om att det är roligare med relationerna oss mindre emellan det blir mer ju ofrånkomligen mer personligt.

  SvaraRadera
 16. Jag håller med, många av de mindre som blivit större tappar samtidigt sin personlighet och det märks på kommentarsfältet ofta. Men som liten bloggare,som jag själv är och valt att vara, kan jag bli osäker på om jag ska ge gensvar i mitt eget kommentarsfält. Går någon tillbaka dit och läser då? Hm ,det där har jag tänkt på ibland men inte så mycket som nu.... Men vet ju att alla gör lite olika. Bra du funderar på det där Anna! Kram

  SvaraRadera
 17. Jag håller med dig! Tycker det är mysigt att följa mindre bloggar och tycker att de större innehåller allt mer reklam och erbjudanden, provocering eller vägval istället för intressant läsning. Heja oss!

  SvaraRadera
 18. Jag följer bara bloggar som intresserar mig. De "stora" gör oftast inte det. Det finns några som roar mig med ett underhållande skrivande men annars följer jag bara vardagsbloggar.
  /P
  http://pernillaochpuma.blogg.se

  SvaraRadera
 19. Intressant inlägg och intressanta kommentarer! Jag har en känsla av att folk sällan går tillbaka och läser svaren som man ger i kommentardelen, så jag brukar gå till deras blogg och skriva svar eller lämna någon kommentar där! Däremot lämnar jag svar direkt efter kommentaren om den som skrivit inte har en egen blogg! Ibland tycker jag dock att det finns kommentarer som inte behöver besvaras! Det händer att jag hittar bloggar där det finns 50 kommentarer som lyder i princip så här: Så snygg du är!
  Nu gäller det ju inte min blogg för jag syns av vissa skäl inte i den, men ändå kan jag tycka att sådana upprepningar av kommentarer är ganska trista att läsa! Stora bloggar läser jag sällan, en del är ju bara rena skrytbloggar och innehåller inget personligt!
  Din bild på rönnbären är superfin!
  Kram M.E

  SvaraRadera
 20. I ärlighetens namn förstår jag att de inte hinner svara. Det tar otroligt med tid att bygga upp en "storblogg". All kontakt med sponsorer, skriva och förbereda inlägg osv. Och att de sen har en hel drös läsare som kommenterar deras bloggar gör att de förstås inte hinner svara personligt. En del bloggare väljer i stället att skriva ett inlägg som respons om de får många frågor om ett och samma ämne. Men i slutändan... nej, de skulle ju inte vara något utan sina läsare, så där har de ju rätt :)

  SvaraRadera
 21. Mycket intressant inlägg Anna som triggar igång min hjärna. Jag skulle kunna skriva en kortroman om min tid som bloggare och det du tagit upp. Givetvis är det inget nytt under solen för mig, jag har också funderat en hel del "på" dessa tankebanor. Samtidigt tycker jag om att se hur mina egna åsikter kan ändra riktning och få en förståelse för ex. de stora bloggarna. Det är väldigt lätt att ha bestämda åsikter om andra. I bland kan det handla om ren avundsjuka. Jag tröttnade också på de stora som inte svarade på mina kommentarer. Ibland tyckte jag att jag fick till det så bra. Det är många år sedan jag växte ifrån idoldyrkan och har aldrig haft något behov av att krypa för andra. Jag tycker att alla människor är lika mycket värda. Detta gäller därför även i bloggvärlden. Det är mysigt att gå in på personliga små bloggar. Det är just mångfalden som tilltalar mig. Mina favoriter har växt till antalet på dessa tretton månader och detta är på gott och ont. För alla dina funderingar kan på många sätt sammanfattas i ett ord. TID. Självklart ska man svara på alla kommentarer var min inställning från början och är det fortfarande. Det är ett av alla roliga moment. Men. Det är lätt att ha åsikter om man har noll i molnet elva gånger som jag hade i starten. Jag blev så glad när det stod en etta och en okänd människa skrev just till mig. På mitt förra inlägg står det sextiofem (när jag svarat själv). Jättekul. Vill verkligen ha respons. Däremot ska man förstå att det tar tid att svara. För mig är det även en ruskigt stor skillnad på om jag har bloggen som en slags dagbok, där jag snabbt och enkelt slänger in ett inlägg om vad som helst jag just då tänker på. Det har jag gjort många gånger, men var ingen metod som jag hade tänkt att göra från början. Då tänkte jag bara bjuda på ett kåseri då och då och se om någon gillade mitt sätt att skriva. Gjorde de det borde de även vara intresserade av min roman som jag jobbade på, som visserligen är betydligt mer seriös och genomarbetad, än när jag tramsar som mest på min blogg. Jag syftar på att ett kåseri slänger jag inte ihop på en kvart. Men allt hör ihop. Det gäller att få en balans. Sedan får man inte glömma bort att det finns otroligt olika personligheter på Blogglandia. Själv söker jag mig aldrig till en viss typ av bloggar inom områden som jag inte är intresserad av.
  Motsatsen till kommentarer. Att aldrig lämna sådana. Det tycker jag är trist. Eftersom jag bjuder mycket på mig själv har jag ofta tänkt på just det när jag jämfört antalet kommentarer med antalet visningar på ett inlägg. Framför allt i början av min "karriär" som bloggare. Vilka är alla andra. Det är ju bara ett par procent som skriver kommentarer. Finns det gamla kompisar, vänner, ex m.m. som följer mig varje dag, men som aldrig ger sig till känna. Det man inte vet har man inte ont av. Jag brukar landa i den tanken. Är jag med i leken får jag... De där dagarna när det är riktigt många visningar ska jag kanske vara tacksam för att inte alla skriver en kommentar. Då skulle många bli tjuriga och tycka att jag blivit kaxig som slutat att skriva snälla och roliga svarskommentarer. Jag avslutar detta långa inlägg som egentligen är hopplöst att göra rättvisa på detta "korta" sätt, med att säga att Blogglandia är ett fantastiskt sätt att lära känna människor på. Jag är mycket tacksam för att jag inte råkat ut för en enda elak kommentar än så länge. Förr eller senare kommer de. Sedan är jag även lite blödig. Om någon inte skrivit på länge på sin blogg brukar jag alltid bli orolig för att denna person (som jag aldrig sett eller träffats) har blivit sjuk. Nu ljög jag. Jag har ännu inte avslutat detta miiiilslånga. Jag går ALLTID tillbaka i min blogg och svarar på kommentarer. Däremot slutar jag där om det inte dyker upp en fråga i deras kommentar. En del svarar igen sekunden efteråt och då kan det bli jobbigt om jag ska skriva till samma person igen och igen och igen...tiden rinner iväg. Det finns ett spännande liv utanför Bloggvärlden också. Dit ska jag nu. Kram

  SvaraRadera
 22. jag har ingen stor blogg och jag hinner ändå inte skriva svar märker jag - tyvärr! för det är som du säger det som är det roligaste med bloggar tycker jag också, tvåvägskommunikation.

  SvaraRadera
 23. Alltså, jag skriver oerhört några kommentaren på de största bloggarna, men jag kan nog förstå att de inte hinner med att svara.. Jag tycker att JAG kan ha svårt att hinna svara på alla kommentarer, vilket jag verkligen vill göra.

  Kram på dig! /Anna

  SvaraRadera
 24. Huvudet på spiken! Om man inte hinner svara sina läsare så kanske man ska ägna sig åt vanligt dagboksskrivande? Har man extremt många som kommenterar så får man sålla lite och svara några åt gången och så nya nästa gång. Jag var dagligen och besökte en "storbloggare" och skrev kommentar under alla inlägg, men fick aldrig något gensvar så nu är jag aldrig där inne längre. Tycker faktiskt det är lite dålig stil. :S

  DU är fantastisk på att bemöta oss läsare tycker jag. :) Kram!

  SvaraRadera
 25. Har man ställt en fråga vill man ju gärna ha ett svar. Men förstår samtidigt att de kanske inte hinner svara alla, men någon gång borde man ju hinna kan man tycka.
  Kram

  SvaraRadera
 26. Även med många läsare tycker jag att man ibland skall ta sig tiden att titta runt och besöka dem som kommenterar. Förra året skrev jag om Underbara Claras bok på min blogg och då kommenterade hon på min blogg och tackade för att jag skrev fint om hennes bok. Det gjorde mig både glad och förvånad över att hon tog sig den tiden. Liza

  SvaraRadera
 27. Håller med dig, men de kanske får så många kommentarer att de inte hinner. Men någon gång borde de ju hinna tycker man. Vilken härlig bild på underbara rönnbär. De har så läcker färg tycker jag. Ha en fin kväll. Kram

  SvaraRadera
 28. Hoppas att det gick bra för dej i Huseby i dag!
  Vilken LÅNG kommentar du fått här ovan. För mig är den verkligen REKORDLÅNG!
  Jag tycker att jag får "Orddiarré" i bland men nu vet jag att jag ligger i lä så att säga.
  Jätte skönt! ;)

  SvaraRadera
 29. Vad intressant att läsa alla kommenater :)
  Själv älskar jag att få respons på det man skriver och tittar alltid tillbaka om någon ger svar. Sedan kan jag gott och väl förstå att tiden inte finns till om man har 20 000 läsare i veckan som bloggare om man har familj, hus och barn. Jag läser några "storbloggar" men det är sällan som jag skriver något, för att man som du skriver, ofta inte får någon respons tillbaka!
  Jag tycker att det är superdumt att man via blogg.se kan svara på kommentarer i sin egen blogg, på sin kommentarssida - just därför att det är bättre för en liten blogg (om man nu VILL bli större och ha fler läsare) att nya personer tittar tillbaka. Om man tittar in hos nya personer och ger kommentarer kan ju det göra att man får mer besökare till sig själv.
  En blogg som jag gillar jättemycket och läser ofta, ger bara svar tillbaka i sin egen blogg och det tycker jag är lite trist då jag vill att ägaren tittar tillbaka ;-)

  Oj vad jag skriver! Ha en fin kväll Anna!

  SvaraRadera
 30. Så roligt med en sån respons Anna! Kul att läsa allas svar :o)

  Jag började blogga för att testa, sen blev det mer en dagbok och där är jag idag. Att jag sedan har några ( :o) ) återkommande besökare som kommenterar ibland gör mig varm och glad inombords. Att någon liksom läser det jag skriver, att det kan intressera. Fantastiskt! Tycker att det är intressant att känna hur kommentarerna berör mig, jag trodde ju inte att det skulle spela någon roll. Nu känner jag att de är en stor del av bloggandet, möjligheten till en kommunikation med andra genom mina ord och min vardag.

  Genom kommentarerna får jag också en möjlighet att hitta andras bloggar som jag kanske inte skulle gjort annars. Kan känna som du att de större bloggarna som inte ger någon respons blir ganska ointressanta efter ett tag. Jag läser dem ibland men då enbart för att läsa och inte för att kommentera men när jag har något att säga, eller en fråga, så vore det ju fantastiskt att få respons.

  Ha det gott Anna!

  SvaraRadera
 31. Att blogga, dela med sig...få respons, ett glädjande ord, en bekräftelse..det är precis vad man behöver. ..och bloggvärlden är fantastisk. Att få lära känna eller iallafall få en glimt från någon annas liv är ju bara hur kul som helst och man blir faktiskt lätt beroende.

  De stora bloggarna känner jag inget stort behöv av, de käns inte lika äkta som den lilla privata människan som bara vill dela med sig av sin värme och ibland få skriva av sin ilska och frustration.

  Vi fortsätterr skriva, läsa och bara må bra...keep up girl

  kram kajsa

  SvaraRadera
 32. jag håller med, lite tid o engagemang kan de ju visa till sina läsare genom att svara. de gör ju en glad att få ett litet svar tillbaka

  SvaraRadera
 33. Det där har jag också funderat på, varför skriver de aldrig tillbaka? Dålig stil tycker jag!
  Kram viktoria

  SvaraRadera
 34. Ja, visst är det roligt med tvåvägskommunikation! Jag vill gärna ge mina läsare respons, ibland som svar på deras komentarer på min blogg, ibland genom att gå in på deras. Men jag tror det är viktigt för alla att känna sig sedda. Har man många kommentarer kan man ju inte svara på alla alltid, men ibland känns väl trevligt :) Jag tänker alltid försöka svara på frågor och ge feedback :) Kram!

  SvaraRadera
 35. Ja jag håller med, hittade precis hit men kände att jag ville ge en kommentar. Jag kommenterar i princip på alla bloggar jag läser. Får oftast kommentarer tillbaka och då på min egen blogg. Det är dock en och annan blogg, stor och liten som jag gillar mycket och fortsätter läsa fastän de aldrig kikar tillbaka. Underbara Clara är ett exempel på en stor och sen finns det små med.

  SvaraRadera