söndag 27 oktober 2013

Gå sin egen väg

Dags för en ny intervju under temat Kvinnor som kan.
Tycker det passar bra som söndagsläsning att läsa om en kvinna
som vågat ta steget och gå sin egen väg.
Så håll till godo, låt dig inspireras av Anna som driver Heliophilia
  
Heliophilia

 
1. Vem är du?
Jag brukar beskriva mig själv som en planerande strukturfacist som älskar att vara spontan. För ett år sedan bestämde jag mig för att jag fått nog av storstad och karriär, så jag sa upp mig från mitt jobb på ett stort statligt bolag och startade mitt företag Heliophilia. Samtidigt köpte jag ett litet torp i min hemstad Motala som det tagit mig ett år att renovera och nu har jag äntligen kunnat flytta in! 
 
2. Berätta om ditt företag.
Jag har döpt mitt företag till Heliophilia. Det har visat sig i stort sett omöjligt för andra att komma ihåg och uttala men betyder “Desire to stay in the sun”, dvs längtan efter att vara i solen. För mig innebär det en längtan efter att kunna vara på en plats där man trivs och göra saker man tycker är stimulerande. Det behöver alltså inte bara handla om glassiga paraplydrinkar på en solig sandstrand. 
 
Till att börja med funderade jag på vad jag är bra på och vad jag därför kan sälja i mitt företag. Jag kände att jag inte ville sitta hela livet och vänta på den där stora affärsidén som skulle göra mig rik och berömd. Idag erbjuder jag alltså det jag kan, och hyr ut mig själv som skribent, projektledare och reseledare. 
 
Mitt senaste projekt har jag valt att kalla Unna dig Indien. Det är en resa som jag till att börja med kommer arrangera till Kerala i Indien i februari 2014. Temat kommer vara wellness och att våga testa något nytt. Under resan kommer deltagarna få uppleva allt från strosande i smala gränder i den gamla kolonialstaden Fort Cochin till milsvidda utsikter över teplantager i Munnar. Men det kommer även bli tid till strandliv med yoga och matlagningskurser i Varkala. Jag vill gärna resa tillsammans med personer som kanske är nyfikna på Indien men som tyckt det känns lite för långt bort, eller lite för läskigt, för att våga boka en resa på egen hand. Vi kommer resa i en mindre grupp och man är välkommen att följa med oavsett om man vill resa med en partner, en kompis eller ensam. 
 
3. Hur får du dina kunder?
De flesta kunderna får jag via kontakter i mitt eget nätverk. Det kan vara via olika sociala medier men även via samarbeten med andra småföretagare, främst i Motala där jag bor. Eftersom det kan vara ganska trist att sitta hemma och arbeta (jag har kontoret i köket) försöker jag vara aktiv och träffa andra i samma situation så ofta jag kan. Det brukar också leda till att man kommer på projekt att samarbeta kring eller problem man kan hjälpa varandra med. 
 
4. Hur ser en arbetsdag ut?
Jag kan ibland vara lite dålig på att begränsa min arbetsdag eftersom mitt främsta arbetsredskap, datorn, i stort sett alltid står påslagen i köket. Jag försöker hitta rutiner där jag startar arbetsdagen vid åtta med en kopp kaffe och planering av dagens att göra-lista. Om inspirationen tryter brukar jag ta med mig datorn och gå till något café eller till biblioteket för att jobba en stund. Det bidrar till att jag får lite annat perspektiv och kan komma på nya lösningar eller hitta ny energi. 
 
5. Tips till den som vill starta ett liknande företag.
Starta bara så löser sig det mesta längs vägen! Självklart ska man inte vara allt för dumdristig och släppa allt och bara kasta sig ut, särskilt om man har familj eller liknande. Men drömmer du om att vara företagare tycker jag du ska prova. Gör det på sidan av jobbet till att börja med och testa dig fram till vad som fungerar för just dig. 
 
Det som kännetecknar riktiga entreprenörer är oftast inte att de får en bra idé som de sedan blir miljonärer på. De får många idéer, testar dem, går på några nitar, och hittar till slut någon eller några som fungerar. Om man ska vänta hela livet på rätt tillfälle är risken att livet har passerat innan man kommer på vad man vill göra med det, och då är det redan för sent. 
 
Min dröm är att hitta en plattform där jag kan inspirera andra att våga. Alla kanske inte drömmer om att starta ett företag, men jag vill att alla ska våga prova sina drömmar. Det är så lätt att gå på i samma hjulspår utan att fundera vart de leder. Till slut kanske man bara går på i cirklar i spår som blivit till så djupa leriga diken att man har svårt att se den fantastiska utsiken som är där ovanför kanten. Då gäller det att samla kraft och klättra upp, för vem sjutton drömmer om att bara stövla runt i lera liksom?

 


11 kommentarer:

 1. Hej Anna!
  Intressant företagsidé som Heliophilia har. Och det låter mysigt med Indienresa (även om jag egentligen kanske inte vill dit)
  Du frågar om tictail. Jag tycker att den fungerat bra, förutom vissa saker jag saknat, ex meddelanderuta, att kunna lägga in en produkt med olika storlek/pris under samma bild, att kunna bestämma ordningen på produkterna. Men annars så har det fungerat bra med betallösningar mm Men jag bestämde mig ändå för att baka ihop allting. Känns bättre att ha allt på samma ställe.

  SvaraRadera
 2. Hej Anna! Ber så mycket om ursäkt för att jag inte svarat på din fråga.... Jag är glömsk! Jag brukar ha ljus och lite värme på till nyår, vi vill gärna ha egna ägg vid jul:). Sedan minskar jag på ljuset så de går i vila. Två månader brukar det vara innan jag sätter på mer ljus igen, det tar ju då ytterligare några veckor innan de är igång med värpningen igen. Vill gärna spara på dem och att de får en så naturlig ägg läggning som möjligt. Jag ger ju inget värpfoder, så de värper ju inte varje dag när de är igång heller så det känns snällare och mer lagom så här. Hoppas du blir något klokare!
  Kram

  SvaraRadera
 3. Härligt med kvinnor som följer sitt hjärta och vågar satsa på eget.....................själv ska jag öppna ett litet loppis på gården till våren...bara för att det är kul....inte i vinstsyfte för det funkar aldrig.....men saker som jag lessnar på åker dit i mitt lilla hus på tomten...tror att det skulle fungera, för det är en ganska trafikerad gata vid vårt hus ;)))......få ser hur det går ;)).............
  Kram bia

  SvaraRadera
 4. Härlig söndagsläsning! Inspirerande läsning... Bra artikel/inlägg av dig!

  Kram Sandra

  SvaraRadera
 5. Härligt inlägg Anna! Kerala är underbart så det blir säkert en toppen fin resa som Heliophilia ordnar! Kul med kvinnor som vågar prova på! Så var det tidsomställning igen, ingen hit när man har småbarn tycker jag. I våras tog det en evighet innan stora sonen började somna i hyfsad tid igen, imorgon lär det bli bus tidig start på dagen istället. Ja, ja finns ju värre problem:-)
  Önskar dig en fin vecka!
  Kram Anna

  SvaraRadera
 6. Alltid lika intressant med dina "Kvinnor kan" inlägg! Du vet att jag gillar dem skarpt!
  Kram M.E

  SvaraRadera
 7. Så intressant att läsa om andra egenföretagare, och känna igen sig... Inspsirerande! :)

  Sv; Jag har köpt grunden till min hemsida från ProPhoto, som är specialiserade på fotohemsidor. Sen har jag laborerat med design tills jag har fått till min sida som jag vill ha den. De är kanon på ProPhoto och jag kan bara lämna mina varmaste rekommendationer

  SvaraRadera
 8. Så fint och inspirerande det är med dina inlägg i detta ämne! Tack för det :)
  Ha en fin ny vecka
  Kram Lollo

  SvaraRadera
 9. Vilken spännande människa! Jätterolig läsning.

  SvaraRadera
 10. Kul att få vara med och inspirera här hos dig, även jag gillar ju att följa din serie om Kvinnor som kan. Tack!
  Kram Anna

  SvaraRadera
 11. Så kul att läsa lite mer om Anna, följer hennes blogg redan, hon verkar vara så härlig person!

  SvaraRadera