söndag 5 maj 2013

Ny webbutik

I dag är det dags att lyfta fram en driftig kvinna vid namn Ebba.
Hon driver webbutiken och bloggen MEDVETENmini
 
 
Luta dig tillbaka och läs om denna kvinna som vågar och kan!
 
Fem frågor till Ebba.
 
 
1. Vem är du?
Jag heter Ebba är 32 år och uppvuxen på västkusten. Sedan 10 år tillbaka bor jag på Österlen i Skåne där jag, tillsammans med min sambo och vår 2 åriga son, på många sätt lever ett rättså stillsamt liv. Vi odlar grönsaker ( jag är utbildad trädgårdsmästare), renoverar vårt hus och springer mer än gärna och rotar i gammal bröte (Idrotts-loppisar) på helgerna. Jag är en kreativ själ som drömmer om mer tid. Då skulle jag teckna och måla mer, fotografera mer och läsa mer. Då skulle jag gå en kvällskurs i silversmide och gärna lära mej allt om att jobba i keramik ;)
 
2. Var för satsade du på en nätbutik med ekologiska barnkläder?
Mellan 2003 och 2009 drev jag en livsstilsbutik i centrala Lund. Jag är utbildad kläddesigner och har under många år arbetat med textil produktion både i Sverige och utomlands. Modebranschen och dess exploatering av både människor och miljö krossade tillslut mitt hjärta och en dag fick jag bara nog. Jag försökte knyta en del ekologiska alternativ till butiken men jag var helt enkelt för tidigt ute och ingen var direkt intresserad. Därför valde jag istället att avveckla min verksamhet.
Nu är det andra tider och vi har fått mer förståelse för hur vår "slit-och-släng" livsstil påverkar oss alla negativt, på många olika plan. Det finns ett större hållbarhetstänk idag och vi kan faktiskt tänka oss att betala lite mer för vettiga alternativ.
Trots att utbudet av ekologiska och giftfria produkter ökat något enormt i våra butiker hade jag som nybliven förälder ändå svårt att hitta det jag sökte. Under min mammaledighet tog MEDVETENmini sakta men säkert form i mitt huvud och för ett halvår sedan bestämde jag mig för att satsa allt på min företagsidé.

Att det blev en nätbutik föll sig naturligt. Jag bor på landet, har en liten son hemma och en i sammanhanget "smal" affärsidé´. Nu har jag möjlighet att nå "min kund"- oavsett var de bor och jag kan jobba hemifrån på friare tider. Men jag saknar den personliga kundkontakten- att få möjligheten att lära känna mina kunder och hjälpa dem att matcha ihop varor. Och att styla skyltfönster. Kanske blir MEDVETENmini också en fysisk butik någon gång?!
 
3. Ditt företag är ganska nystartat. Hur mycket tid lägger du ner på din butik?
Alldeles för mycket. Både dagar och nätter. I timmar jobbar jag nog en och en halv heltid just nu. Det beror på det stora arbetet att bygga webbutiken, fotografera produkter och att ladda upp alla lagerprodukter och skriva om dem. Sådant tar väldigt lång tid. Jag jobbar också mycket med reklam, sociala medier och med MEDVETENmini-bloggen, allt för att sprida min butik och affärsidé till så många som möjligt.
 
4. Kunde du något om att sköta en nätbutik innan?
Nä, ingenting.
 
5. Tips och råd till den som funderar på att starta upp en nätbutik?
Förbered dej väl genom att läsa på, var beredd på att jobba jämt och även med arbetsuppgifter du kanske inte tycker är så roliga eller särskilt bra på. Ekonomin kommer du förmodligen inte att skryta med- de närmaste 2 åren iallafall :)

Jag har googlat och lånat böcker på biblioteket. Läst och plöjt information om hur man bygger och driver en nätbutik. Jag har också jobbat mycket med min affärsplan och varit noggrann när jag räknat budget. Jag har bollat min ide´ med en kontakt på Nyföretagarcentrum och jag har jobbat i branschen förut och har all den kunskapen med mej. Jag har minst sagt varit väl förberedd. Ändå är känslan som att kliva rakt ut och falla handlöst. Allt är nytt. Läskigt och spännande på samma gång. Man måste nog vara lite våghalsig och inte vara rädd för överraskningar. Och kanske ha en tolerant partner...
 
 


14 kommentarer:

 1. Jag igen.... vilken UNDERBAR webbutik! Tack för att du delar med dig!

  SvaraRadera
 2. Vilket bra steg att ta, att starta upp denna blogg!! Kanonfin och intressant blogg med superfina bilder! Jag har kikat runt och gillar det jag ser. Kul att du lyfter fram kvinnor och deras företag! Tusen tack för kommentaren inne på min blogg! Självklart får du skriva om mitt företagande! Känner mig hedrad! Jättekul! Jag lägger till dig i min blogglista... så på återseende!

  SvaraRadera
 3. Intressant läsning och vilket hårt att driva en nätbutik - det har man liksom inte ens funderat över ;)

  Kram Ullis

  SvaraRadera
 4. Hej Anna!

  Nu har jag hämtat mej igen efter pärsen med tentan förra veckan. Det blir bara värre och värre att skriva såna för varje gång... Phu! Men nu är det bara en delkurs kvar, och en till tenta, och på något vis ska jag väl ta mej igenom den också. :-)

  De här intervjuerna du gör är verkligen intressanta!

  Nu har vi förresten fått hem våra bin - ska skriva något om dem i bloggen framöver. Är ju helt novis på biodling, men det ska bli intressant att (åtminstone försöka!) lära sej mer om dem framöver. :-)

  Ha en toppenfin dag!!!

  SvaraRadera
 5. Läser som vanligt med nöje :) Och härliga bilder i förra inlägget, syns att ni njuter i solen :)
  Kram

  SvaraRadera
 6. Som vanligt ett intressant inlägg om en intressant kvinna!! Det finns många i vårt långa land
  som är väldigt kreativa och driftiga, så även du Anna som kommit på att lyfta fram dessa.
  Kram

  SvaraRadera
 7. Den sidan måste jag spana in.
  Hoppas ni fått en härlig start på veckan. Kram Malin

  SvaraRadera
 8. Tack för besöket och den fina kommentaren, kul att du hittade in till mig! Vilken jättesöt blogg du har och bra initiativ att lyfta fram kvinnligt företagande. Jag kommer definitivt tillbaka hit. :-)

  /anna

  SvaraRadera
 9. Underbar läsning- igen! Du är duktig!

  Kram

  SvaraRadera
 10. Härligt med alla dessa modiga kvinnor!
  Fantastiskt hur mycket kraft det finns.

  Ha en go dag!

  SvaraRadera
 11. När jag hade blöjbarn så ville jag starta en nätbutik med ekologiska tygblöjor:)

  SvaraRadera
 12. Vilken fin webbutik! Har redan spanat in vad jag skall beställa när kompisen får barn i sommar. Tack för tipset!

  SvaraRadera
 13. Kul att läsa :-) Jag är imponerad över som vågar sig på nya saker och vågar lämna "det trygga".

  SvaraRadera